Край Плевен се събраха на протест стотици полицаи
Край Плевен се събраха на протест стотици полицаи / снимка: БГНЕС, архив

Край Плевен се събраха на протест стотици полицаи, които малко преди 18.00 ч. блокираха движението по главния път София-Русе.

Според Лукан Лазарски - председател на Синдикален алианс „Сигурност” в МВР, имали очаквания на мястото да се съберат около 800 души, но той смята, че са повече, защото са получили подкрепа от не членове на синдиката. Дошли са полицаи, освен от всички районни управления от региона на Плевен, и от Ловеч, Свищов, Велико Търново и други градове. По думите му полицаите са подкрепени с присъствие на служители от охраната на затвора, на Съдебната власт, цивилни военнослужещи. Събралите се стояха мълчаливо, някои развяваха национални знамена.

Лазарски заяви, че протестират срещу намеренията да бъдат отнети социални придобивки, като намаляване на половина обезщетенията при пенсиониране, с една трета годишния отпуск, порциона за храна и други. От синдиката не приемат решението новопостъпилите да бъдат назначавани при нови условия, които ще ги ощетяват.

По данни на синдиката полицаи вече напускат системата от сектор „Охранителна полиция”. В Плевен имат нужда от такива служители. В някои от градовете в региона няма служители за „патрулно-постова дейност”. Налага се командироване на служители от КАТ и групата за охрана на масовите мероприятия, за да дават патрул в тези населени места, твърди Лазарски. Той уточни, че в Първо РУ в Плевен от 27 души са останали 12, които дават патрул.

От синдиката заявиха, че са решени да протестират докрай от днес, утре, в петък и в неделя по един час, докато постигнат успех.

Източник: БТА